Några av våra samarbetspartners

*Denna sida innehåller reklam*
Rocker kontokredit
Låna från Saldo kredit
Låna pengar via advisa
Låna från marginalen Bank
Låna pengar från Northmill bank

Showing all 39 results

Blancolån

Blancolån är ett lån utan säkerhet där låntagaren själv bestämmer syfte för lånet. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet och har därför vanligen en högre ränta än lån med säkerhet, till exempel fordonslån. I Sverige är det vanligt med blancolån i spannet 5 000 – 500 000 och med ett räntespann från 3% till 22%.

Långivaren, borgenären, får basera sin utlåning på låntagarens, gäldenärens, förmåga och vilja att betala tillbaka lånet. Om gäldenären är okänd brukar långivaren ta en kreditupplysning för att bedöma kreditvärdigheten. Ibland även kallat felaktigt privatlån, är ett lån utan säkerhet där låntagaren själv bestämmer syfte för lånet. Motsatsen till ett blancolån kallas för hypotekslån och lånet är där säkrat med en inteckning i en egendom, t.ex. villan i ett villalån.

Ordlista för lån

Amortering 
Det belopp du betalar tillbaka på ditt lån vid varje betalningstillfälle. Det finns två olika amorteringar: rak amortering eller annuitet.

Annuitetslån 
Ett annuitetslån innebär att du först kommer att betala en högre del räntekostnad och en mindre del amortering. Allt eftersom tiden går och lånebeloppet minskar kommer räntekostnaden bli lägre och du kommer därmed amortera ett större belopp.

Bindningstid 
Den avtalade period du har förbundit dig att låna pengarna och betala ränta på lånesumman. 

Effektiv ränta 
Det faktiska priset när du tar ett lån. Den effektiva räntan visar lånets totala kostnad, inklusive alla avgifter som uppläggningsavgift, aviavgift, etcetera. Den effektiva räntan är ett jämförpris för lån.

Fast ränta 
Om du har valt att binda räntan under en period kommer räntan ligga på samma procent under den perioden. När bidningstiden är slut kan du välja en ny bindningstid eller välja rörlig ränta.

Kontraktsränta 
Kallas också årsavgift, kreditavgift eller limitränta och är en viss procentsats av lånet oavsett om hela låneutrymmet utnyttjas eller inte. Kontraktsräntan betalas i förskott, men du får tillbaka delar av den om du avslutar lånet under tiden.

Kreditprövning 
En kreditprövning görs för alla typer av lån för att se om låntagaren har ekonomiska förutsättningar att betala av lånet. Kreditprövningen kan bland annat baseras på uppgifter om dina inkomster och skulder.

Lånekalkyl 
Hjälper dig att beräkna din månadskostnad och hur stor den totala lånekostnaden blir i form av räntor och avgifter.

Låneskydd 
En försäkring kopplad till lånet som kan trygga privatekonomin vid dödsfall, kritisk sjukdom olycksfall eller ofrivillig arbetslöshet. Har du låneskydd skulle du alltså kunna få hjälp att betala dina lånekostnader vid oförutsedda händelser.

Lösenkrav 
När du ansöker om ett nytt lån kan du få ett lösenkrav om du har flera lån och krediter hos andra banker. Det innebär att antingen hela eller delar av dom lånen behöver lösas i samband med utbetalning av det nya lånet. 

Rak amortering
Med rak amortering betalar du samma belopp för amorteringen varje månad och räntekostnaden sjunker i takt med att lånet betalas av. Över tid sjunker därför din totala månadskostnad.

Rörlig ränta 
Ränta som ändras i takt med förändringar på räntemarknaden.

Villkor för Blancolån

Kraven för att få ett blancolån beviljat är desamma som för alla andra typer av lån. När du ansöker om lånet kommer långivaren att göra en kreditupplysning för att se om du har några betalningsanmärkningar, samt fastställa en Credit Scoring där olika parametrar vägs in. Viktigast är den deklarerade inkomsten, alla privatlån kräver fast inkomst vid lån.

Det finns även långivare som ger blancolån även till personer med betalningsanmärkningar och låg inkomst, men då krävs vanligtvis en form av säkerhet för att lånet ska beviljas. Som säkerhet kan du ha en borgensman som tar på sig lånet som sitt eget ifall du inte kan betala. Om du tar ett privatlån för att köpa bil eller bostad kan du även ha dessa som säkerhet för lånet.

  • Du kan låna från 5000 år upp till en halv miljon kronor.
  • Du får välja återbetalningstid från ett år till tio år, beroende på lånesumma.
  • Det tillkommer dels ränta och dels andra avgifter som uppläggningskostnad och fakturaavgifter.
  • Du ansöker om lånet via Internet eller på banken och pengarna kommer på kontot om några dagar eller en vecka.
  • Mer utförlig kontroll av din ekonomi. En så kallad UC-kontroll körs.

 

Kreditvärdighet vid Blancolån

För att banken eller en kreditgivare ska kunna låna ut pengar till dig behöver de bedöma din förmåga att återbetala lånet. Om du har en god förmåga att återbetala dina åtaganden och en s.k. god kreditvärdighet får du oftast bättre villkor hos banken vilket innebär lägre räntor och mer flexibla betalningsvillkor. 

Om du har en betalningsanmärkning påverkar det din kreditvärdighet negativt vilket innebär svårigheter att ta ett nytt lån. Banker gör en kreditupplysning för att inhämta informationen kring din kreditvärdighet. Det är därför viktigt att hålla löpande koll på sin kreditvärdighet för att öka förutsättningar att få bra villkor och säkerställa att du förhandlar vid rätt tidpunkt. 

 

 

Ingen pant krävs vid ett blancolån

Ett blancolån är helt enkelt ett lån där du inte behöver ha någon pant som säkerhet för lånet. Det gör att denna typ av lån är tillgängligt för fler. Alla har ju inte de realtillgångar som krävs för ett lån, exempelvis en bostad.

 

Upplysningscentralen

Upplysningscentralen använder en riskscore från 0-100% där 0,1% är den bästa kreditscoren och beräknar sannolikheten för en betalningsinställelse de närmaste 12 månaderna. Om man gör många kreditupplysningar under en kort tid påverkas riskscoren negativt och därför bör man ha koll på hur många kreditupplysningar som man gjort och vid vilket datum de är gjorda då de försvinner efter 12 månader. 

UC har nyligen skapat en ny tjänst som heter kreditkollen men då denna tjänst kostar pengar så man bör överväga andra alternativ för att få koll på sin kreditvärdighet först. 

För att kunna göra bedömningar av din kreditvärdighet inhämtas data från skatteverket, lantmäteriet, banker, bolagsverket, kronofogden, finansbolag, kreditkortsföretag, tingsrätten och andra myndigheter och källor som har data som kan ge information om din betalningsförmåga.

 

 

Skillnaden på blancolån och kortidslån

Ett smslån, eller snabblån, som det också kallas är en speciell typ av lån. Det skiljer sig från privatlån när det gäller lånesumma, återbetalningstid och avgifterna för lånet.

 

Individuell räntesättning

Individuell ränta innebär att räntan bestäms utifrån dina förutsättningar när du ansöker. Den informationen som sammanvägs i detta beslut är en kombination av ålder, uppgiven inkomst, taxerad inkomst, anställningsform, boendeform, anställningstid, tid på nuvarande bostadsadress, UC-score, UC-frågor samt summa befintliga lån och förändringar i skuldsättning etc. De flesta långivarna på svenska marknaden som erbjuder privatlån tillämpar individuell räntesättning.

 

Tänk på detta innan du tar ett Blancolån

Har jag råd att betala tillbaka?

Behöver jag verkligen ta ett lån?

Hur mycket kan jag påverka räntan?

Vilket typ av lån passar min situation? Blanco eller korttidslån?

Hur snabbt kan jag betala tillbaka lånet?

Se över dina lån och krediter, finns det möjlighet att samla dina lån?

Det finns mycket information…

Det finns mycket information att läsa på internet som kan ge en hel del idéer inför ett lån. Man bör först veta att en produkt, investering eller service som man vill köpa med hjälp av ett lån blir dyrare med ett lån än med kontanter eller besparingar.

Det beror på att man måste betala ränta på lånesumman. Men ibland har man inget val då det kan handla om stora summor som man vid ett specifikt tillfället inte har i besparingar.

Om man har en god ekonomi och ett gott ekonomiskt förflutet kan det vara värt att prata med en vanlig bank om vilka lån de erbjuder. Ofta har dessa lån lägre ränta än andra direktlån såsom smslån. Smslån kan å andra sidan ställa färre krav på din personliga kreditvärdighet.

I regel är det viktigt att se till att man betalar så lite som möjligt utöver det belopp som man lånar, det vill säga hur mycket man betalar i ränta. Det kan också vara värt att ta ett lån där du själv kan bestämma återbetalningstiden så att det passar dina ekonomiska förutsättningar och hur din inkomst kommer att vara under amorteringsperioden.

 

Samla dina Blancolån

Förutom att ta ett lån som kan täcka kostnaderna till en villa, en renovering eller en bil kan ett blancolån vara ett perfekt alternativ när du har flera smålån som du vill samla ihop till ett stort lån. Det kan vara restbetalningar från ett SMS-lån, dyra smålån på avbetalning eller kreditkortsräkningar som du har sedan innan – som dessutom kommer tillsammans med en dyr ränta. Att samla alla dina lån i ett enda blancolån kommer sänka både kostnaden på din månadsbetalning och räntan som kommer med på köpet. Genom att ta ett blancolån kan du betala av dina gamla skulder och få en enklare ekonomi med färre räkningar, avgifter och bättre villkor. 

 

Jämför dina lån

Innan du gör de flesta större köp i vardagen, låt oss säga att du ska köpa en ny TV, jämför du varan mellan olika säljare och butiker för att hitta det bästa priset. Samma princip bör du anpassa till processen för att ta ett blancolån. Nyckeln är att jämföra. Jämför du dessutom med Enklare blir denna princip kantad av expertråd från utbildade rådgivare som vill hjälpa dig att hitta det bästa erbjudandet. Du sparar dessutom tid då vi redan har kontakt med många banker och långivare som du kan jämföra alternativ från.

 

När kan ett blancolån passa?

Ett blancolån kan krävas om du tänker köpa dig en bostad. Detta på grund av att banker idag enbart lånar ut upp till 85 % av marknadsvärdet på den bostad du tänker köpa. Men många av dessa banker har förmånliga blancolån du kan välja att använda dig av.

Se till att du innan du tar ett blancolån har en bra kredithistorik så du inte drar på dig en UC i onödan. Du kan göra en gratis upplysning en gång om året.

 

Lösa skulder

Konsumentkrediter löper ofta med höga räntor. Det gäller till exempel avbetalningsköp och kontokrediter. Med flera sådana krediter kan den totala kostnaden för räntan varje månad uppgå till ganska betydande belopp. Om du dessutom endast betalar minsta möjliga belopp varje månad fortsätter skulderna att växa. Ett sätt att få ner räntekostnaderna är att lösa vart och ett av konsumentkrediterna med ett privatlån. Räntan på ett privatlån är nämligen i de allra flesta fall betydligt mer fördelaktig än räntan på konsumentkrediterna. För att du ska få ta ett privatlån krävs i normalfallet att du är 20 år fyllda, har en deklarerad inkomst om minst 120 000 kronor och att du är svensk medborgare.

Ett ännu mer fördelaktigt sätt är att låna pengar med bostaden som säkerhet. Räntan på ett bolån är alltid lägre än för ett privatlån. För att utnyttja detta alternativ ska du givetvis äga en bostad, samtidigt som det måste finnas ett låneutrymme att ta i anspråk.

 

Återbetala Blancolån

För att återbetala ett blancolån i sin helhet behöver du egentligen bara kontakta långivaren med en begäran om att få erlägga hela restskulden. Du kan då antingen betala in hela beloppet på en gång eller bestämma en avbetalningsplan med långivaren. Eftersom lånet löper med bunden ränta är det dock viktigt att du noterar att du kan behöva betala en ränteskillnadsersättning i samband med återbetalningen. Det har att göra med att långivaren genom att du betalar tillbaka lånet i förtid drabbas av kostnader för sin egen upplåning. 

 

Innan du bestämmer dig

Innan du bestämmer dig för att lösa ett lån genom att betala restskulden i förtid, ska du jämföra de lånekostnader du undviker genom återbetalningen med den avkastning du till exempel skulle kunna få på ett sparkonto eller genom placeringar i fonder. Ibland kan det löna sig att vänta med återbetalningen och i stället låta pengarna växa.

 

Gör en budget

Börja med hushållets alla inkomster, såväl de som kommer från lön som olika typer av bidrag. Gör en genomgång av alla inbetalningar och summera ihop beloppen. Om det då och då kommer in mindre engångsbelopp kan man välja att ta ett genomsnitt av dessa eller helt bortse från dessa extrainkomster. Huvudsaken är att siffran längst ner på pappret motsvarar vad hushållet faktiskt har att spendera under en månad.

Nästa steg är att räkna ihop de fasta utgifterna som det finns räkningar och fakturor på. Det kan handla om hyror, amorteringar, räntor, elräkningar, kostnader för mobiltelefon, dagisavgifter, med mera. Genom att gå igenom dessa utgifter får man inte bara klart för sig hur mycket pengar som är ”obligatoriska” varje månad – man får även ett tillfälle att samla ihop alla papper och organisera dem. Med alla papper i ordning kan man till exempel se hur elräkningarna förändras under året.

Därefter är det dags för de rörliga kostnaderna. Här handlar det normalt om mat, bensin, kläder och nöjen. Det gäller att vara mycket noga vid uppskattningen av kostnaderna. Man kan med fördel spara alla kvitton under en månad för att se var pengarna tar vägen. Framför allt kan det vara bra att titta både en och två gånger på hur mycket man egentligen lägger på mat. Även om man till exempel veckohandlar och har god koll på vad som stoppas i kyl och frys gör man kanske något stopp på Pressbyrån varje vecka och fikar ute ett par gånger i månaden. Dessa extrautgifter kan göra stor skillnad över en månad.

När man summerar inkomster och utgifter är det naturligtvis en fördel om det finns pengar kvar. Detta belopp kan man med fördel lägga på sparande, inte minst för att skaffa en buffert för sämre tider.

 

Använd dina pengar klokt

För att kunna låna billigt krävs det nästan alltid någon typ säkerhet för lånet. Det kan vara din bostad, en båt eller något annat som har ett relativt bestämt värde. Då har långivaren en säkerhet som kan krävas in till försäljning om låntagaren inte klarar av att betala på sin skuld. Det blir då säkrare att långivaren får tillbaka sina pengar.

När långivaren inte har någon säkerhet får du betala en riskpremie, vanligen i form av högre ränta eller avgifter. Om du inte har någon säkerhet för lånet är det därför viktigt att du inte lånar för mycket. Många tänker att de ska ta ”lite extra” när man ändå har kontakt med banken, pengar som kan vara bra att ha. Ofta får du också lägre ränta ju mer du lånar, men i slutändan blir det dyrt eftersom tiden det tar att betala tillbaka blir längre.

Du bör alltså inte ta blancolån om du inte har någon tanke för vad pengarna ska användas till, men många har inte möjlighet till att spara vilket kan göra det lockande att ha en extra buffert för oförutsedda utgifter. Då finns det bättre alternativ, tex kontokredit, med den kan du ha lite buffert kvar utan att det kostar dig något.

 

Skillnaden mellan privatlån och blancolån

Skillnaden mellan privatlån och blancolån handlar framförallt om vem som bär risken.

Vid ett vanligt privatlån som du exempelvis tar hos din bank kräver de ofta en säkerhet som du måste lämna in vid händelse av att du inte klarar av att betala tillbaka ditt lån. Det handlar ofta om fastigheter, tomter, eller annat som banken sedan kan sälja och täcka de belopp som låntagaren inte kunde amortera. Du löper alltså risken att förlora din egendom om du inte klarar av att betala ditt lån.

Ett blancolån å andra sidan har inga sådana krav på säkerhet. Långivaren kräver alltså inte att du måste lämna in en förutbestämd egendom om du inte klarar av att betala tillbaka lånet. Det är således långivaren som tar en risk genom att låna ut pengarna eftersom detta företag eller denna person inte garanteras en egendom om lånet inte betalas av i sin helhet.

Samtidigt brukar dessa lån ha en högre räntenivå och avgifter än vanliga Privatlån vilket givetvis är ett sätt att kompensera för den risk som lånegivaren löper.

 

 

För- och nackdelar med privatlån och blancolån

Det finns för- och nackdelar med båda låntyperna.

Med blancolånet behöver du inte blanda in din personliga bankrådgivare och du har inte alla dina pengar knutna till en och samma bank.

Fördelen med traditionella privatlån är givetvis en förmånligare räntenivå och lägre avgifter. Om du exempelvis vet att du kommer att ha svårt att betala höga räntor och avgifter är det bättre och säkrare att ta ett vanligt privatlån eftersom det innebär lägre månadsavbetalningar.

Men du bör också titta på hur lång löptid du vill ha på ditt lån och självklart vilken lånesumma du behöver.

Du bör även tänka till om hur din framtida ekonomiska situation kommer att se ut så att du vet hur mycket pengar du har tillgängligt varje månad för att betala igen lånet.

 

Vilket lån är jag ute efter?

När du jämför lån är det bra att börja med att fundera på vilket sorts lån du är i behov av. Ska du låna till ett bostadsköp, ett båtköp eller behöver du bara ett mindre lån, även kallat smålån? Olika låneaktörer erbjuder olika typer av lån. Man delar ofta upp lånen i privatlån utan säkerhet (blancolån), bolån, billån och kreditkortslån, men det finns även olika varianter av dessa typer av lån. Beroende på vilket lån du är ute efter finns det också olika räntor och effektiva räntor att ta hänsyn till när du jämför lån, liksom olika krav på betalningsanmärkningar och skulder samt lån med eller utan säkerhet. På Enklare förmedlar vi lån utan säkerhet, alltså privatlån.

 

Effektiv ränta, fast ränta och rörlig ränta vid blancolån

Ränta är ett begrepp inom lån som många upplever som krångligt, men som är viktigt när du jämför lån. Det finns en effektiv ränta, en nominell ränta och dessutom fasta eller rörliga räntor. En ränta kan beskrivas som kostnaden av ditt lån, alltså det banken vill ha för att låna ut pengar till dig. Amorteringen är sedan återbetalningen.

 

Nominella räntan

Den nominella räntan är den ränta som låneaktören tar för att låna ut pengar till dig. När du jämför lån är dock den effektiva räntan bättre att jämföra olika låneaktörer med. Den effektiva räntan visar dels räntan för lånet och dels andra avgifter som långivaren tar för lånet. Den effektiva räntan gäller för ett år och anges i procent. Med rörlig och fast ränta menas att du kan välja mellan att binda upp dig på en fast ränta och betala samma summa varje månad, eller låta räntan vara rörlig och därmed kunna gå upp eller ner i enlighet med konjunktur- och ränteutvecklingen. När du jämför lån kan det vara bra att fundera på vilken typ av ränta du föredrar.