Företagslån

Här har vi listat marknadens bästa företagslån

Kreditgivare Info Lånebelopp Ansök
Låna eller investera hos Brocc Bra att veta: Har även Investeringskonto
Betalningsanmärkning:
BankID: Nej
Löptid: 6 månader till 10 år
10 000 - 350 000 kr Ansök Läs mer
Froda företagslån - lån upp till 1000 000 kr Bra att veta: Företagslån
Betalningsanmärkning:
BankID: Ja
Löptid: upp till 18 månader
10 000 - 1 000 000 kr Ansök Läs mer
Likvid Företagslån Bra att veta: Företagslån
Betalningsanmärkning:
BankID: Ja
Löptid: 6, 9, 12 månader
10 000 - 500 000 kr Ansök Läs mer
OPR företagslån Bra att veta: Företagslån
Betalningsanmärkning:
BankID: Ja
Löptid: 1-18 månader.
30 000 - 500 000 kr Ansök Läs mer
Ferratum Business företagslån Bra att veta: Företagslån
Betalningsanmärkning:
BankID: Nej
Löptid: Upp till 24 månader.
20 000 – 2 000 000 kr Ansök Läs mer
credstep företagslån Bra att veta: För företagare
Betalningsanmärkning: Nej
BankID: Nej
Löptid: Fakturaköp
Fakturaköp Ansök Läs mer

Likvid Företagslån

likvid - företagslån

Likvid Företagslån finns till för att ge småföretagare möjligheter att på ett tryggt sätt utveckla sitt företag.

Vi strävar efter att erbjuda marknadens bästa företagslån online. Hos oss kan du låna mellan 10 000 och 2000 0000 kr.

Likvid Företagslån månar om företagarna och vill erbjuda företagslån till alla olika företagsformer och inom alla olika branscher. Vi vill erbjuda lån med den bästa kombinationen av villkor, service, flexibilitet och trygghet.

Oavsett om du har ett nystartat företag eller varit verksam en längre tid kan det då och då uppstå oförutsedda behov av kortfristig likviditet. Det kan vara i form av nya investeringar för att ta ditt företagande till nästa steg eller det kan vara för att hantera utgifter som har varit svåra att förutse. Särskilt för nystartade bolag utan lång historik kan det vara svårt att få lån hos traditionella kreditinstitut som bankerna.

Det är därför vi har startat Likvid Företagslån. Vi förstår oss på småföretagens behov och har därför skapat möjligheten att erbjuda kortsiktig finansiering med vad vi anser vara Sveriges bästa företagslån.

Likvid strävar efter att alltid erbjuda marknadens bästa företagslån. Hos Likvid kan du ansöka om ett lån till ditt företag på mellan 30 000 kronor upp till 2 000 000 kr beroende på hur ditt behov ser ut. Likvid utgår från helheten och försöker alltid att erbjuda dig som kund den bästa kombinationen av villkor, service, flexibilitet och trygghet för ett lån anpassat för just din verksamhet och ditt företags situation.

Likvid - företagslån - låna upp till 2000 000 kr

Kostnader med Likvids företagslån

Likvid strävar alltid efter att erbjuda våra kunder en kostnadslösning som fungerar för verksamheten. Som kund betalar företaget en fast månadsavgift varje månad utan dolda extrakostnader. Enkelt! Kostnaden varierar och bestäms individuellt med beaktande företagets situation och nuläge. 

Löptid med Likvids företagslån

Välj löptid på 6, 9, 12 eller 18 månader. En snabbare total avbetalning eller ett lägre månatligt amorteringsbelopp. Våra kunder har alltid möjlighet att återbetala lånet i förtid, helt utan extra kostnad och avgift. Om finansieringsbehovet kvarstår efter den första perioden ger vi våra kunder möjlighet till ett nytt lån.

Kreditbedömning med Likvids företagslån

På ett för kunden mycket smidigt sätt inhämtar vi den data som är relevant för att göra en kreditbedömning. Vi har god förståelse för småföretags olika situationer och strävar efter att alltid ge varje enskilt företag de bästa förutsättningarna för ett lån.

Froda Företagslån

Froda-företagslån

Froda är ett lån till företag som gör det enklare för småföretag att växa. Det är enkelt att ansöka. Enkelt att få pengarna på kontot. Enkelt att betala tillbaka. Froda är ett enklare företagslånmed bra villkor. Svårare än så vill vi inte göra det.

Hos oss sker allt rättvist och digitalt. Du ansöker smidigt på vår hemsida och får ett förslag direkt. Du slipper visa affärsplaner, redovisa årsbudget och boka bankmöten.

 • Ansök på 3 minuter – Du ansöker enkelt online och legitimerar dig med Mobilt BankID.
 • Få offert samma dag – Svaret får du samma dag. Där du ser du din totalkostnad. That’s it.
 • Pengar inom 24 h – Signera digitalt. Pengarna får du inom 24 h. Inga andra avgifter läggs till med tiden.

Vem kan ansöka om företagslån?

 • Svensk registrerat företag, enskild firma går också bra.
 • Försäljning igång i minst 6 månader

Bli rättvist bedömd

Vi gör en rättvis kreditbedömning som baseras på ditt företags försäljning istället för att bara se till din årsredovisning. Det gör ingenting om du har en betalningsanmärkning. Det enda som är viktigt är att du har en försäljning igång i ditt företag. Ansök så återkommer vi om vi har eventuella frågor som behöver besvaras.

Full kontroll med ett fast pris

Efter färdig ansökan får du en offert via mail, som visar din exakta lånekostnad. Du lånar till ett fast pris. Inga andra avgifter tillkommer  (som t.e.x påminnelseavgift, dröjsmålsräntor eller administrativa avgifter). Du får full kontroll på kostnaden för ditt företagslån.

Tacka ja med ett klick

Du tackar ja till offerten med ett klick och signerar enkelt med en digital signatur.

Få pengarna nästa dag

Pengarna finns på ditt företagskonto nästa dag och du kan göra den investeringar du vill med full koll på vad du har lånat och vad du ska betala tillbaka. Inga konstigheter.

Återbetala smidigt

Två dagar efter att du fått dina pengar börjar återbetalningen. En mindre summa dras från ditt företagskonto varje vardag, ett smidigt sätt att betala tillbaka. Du slipper planera för stora månadsbetalningar och blir av med lånet ”utan att det riktigt känns”.

Mer om Froda

Vi vill att företagslån ska vara rättvist och till för alla, nystartade som väletablerade företag. 

Hos alla företag börjar det alltid med en idé. En idé om ny utrustning, marknadsföring, en ny anställd. Vår idé är att stötta er. Vi vet att över 80% av alla nya jobb skapas av er som småföretag. Vi vet att det är ni som gör gott för samhället, tar störst risk och jobbar flest timmar. Därför har vi utvecklat en helt digital tjänst som ger ett enklare och smartare företagslån, så att små företag får samma möjlighet till investering som stora. Vi vill helt enkelt att alla bra idéer ska få en chans att frodas. Svårare än så är det inte.

Företagslån är för många bolag en viktig del för att kunna fortsätta driva sitt företag och öka sin tillväxt. Oavsett om det är för att anställa mer personal, köpa in material/verktyg, öka varulagret eller satsa på marknadsföring så fyller både lång- och kortsiktig finansiering sin roll för olika företag.

Lendo jämför företagslån

lendo - företagslån

Lendo är en låneförmedlare som behandlar ditt lån hos flera långivare, så att du kan hitta det lån med bäst ränta och villkor för ditt företag.

En ansökan tar 2 minuter och inom max 24 timmar (vardagar) får du besked. Det är helt kostnadsfritt att använda vår tjänst.

Bara en kreditupplysning hos UC registreras på företaget. Några långivare tar upplysningar från flera kreditinformations-tjänster, men detta påverkar inte företagets kreditvärdighet.

Banker och långivare kan ge olika erbjudande på samma ansökan. Därför är det viktigt att du jämför så många långivare som möjligt innan du tar ett lån. Detta kan vara svårt på egen hand. Ofta presenteras låneerbjudandena på olika sätt hos olika lånegivare, med till exempel månadsränta, årsränta eller fasta kostnaderna, vilket gör det svårt att få en bra överblick. Att låneerbjudandena ofta är villkorade med olika typer av säkerheter försvårar jämförelsen ytterligare. Genom Lendo får du direkt en översikt på vilken månadsränta du kan få hos olika lånegivare, samt om det är villkorat med säkerheter så som personlig borgen eller inte.

För varje långivare du ansöker hos tas en kreditupplysning och detta kan sänka din kreditvärdighet och ge dig sämre lånevillkor. Genom låneförmedlaren Lendo tas endast en kreditupplysning genom UC, vilket är den enda upplysningen som kan påverka ditt företags kreditvärdighet. Dock använder sig några lånegivare av andra kreditupplysningstjänster så som Creditsafe, men det kommer inte påverka ditt företags kreditvärdighet.

Du får oftast svar inom några timmar, men vi rekommenderar att du väntar tills ansökan är helt färdigbehandlad (24 timmar med paus för helger) för att låta samtliga långivare behandla din ansökan. Sedan väljer du det lån med bäst ränta och villkor för just dig! Genom Lendo söker du lån och snabblån hos flera långivare – helt kostnadsfritt.

OPR Företagslån

opr-företagslån

Snabbt, enkelt och tydligt är ledorden för oss på OPR-Företagslån. Vi erbjuder lån till ditt företag på upp till 500 000 kronor i 18 månader utan onödigt krångel.

Våra lån har alltid en fast låneavgift som innehåller alla kostnader för ditt lån. På så sätt vet du alltid innan du ansöker vad du kommer behöva betala tillbaka och slipper därmed otrevliga överraskningar. Återbetalningen sker genom lika stora månatliga avbetalningar. Läs mer om prissättningen på våra lån här.

För att vi ska kunna erbjuda dig lån krävs att ditt företag har god kreditvärdighet och att en privatperson går i borgen för lånet (två personer för lån över 200 000 kronor).
Ansökan gör du enkelt på nätet dygnet runt med hjälp av ditt BankID. Borgensmännen måste ge sin förbindelse innan lånehandläggningen kan påbörjas.

Företagslånet i korthet:

 • Låna 30 000-500 000 kronor
 • Återbetalningstid 1-18 månader
 • Återbetalning genom lika stora månatliga betalningar
 • Borgensåtagande för en privatperson om lånesumman är högst 200 000 kronor
 • Borgensåtagande för två privatpersoner om lånesumman är över 200 000 kronor
 • Transparent och tydlig prissättning: Den fasta låneavgiften innehåller alla kostnader som hör till lånet
 • Låneansökan handläggs direkt då ansvariga personer samt borgensmän har bekräftat sin förbindelse
 • Om vi har tagit emot låneansökan innan kl. 16:00, ges lånebeslutet alltid samma dag

Behörighetskrav:

 • Ett svenskt företag registrerat hos bolagsverket
 • Företaget har god kreditvärdighet
 • Borgensmän med taxerad inkomst

Credstep Företagslån

credstep-företagslån-fakturaköp

Hos credstep kan du låna upp till 300 000 kr. Löptiden är mellan 3 – 12 månader och årsräntan från 9,6%. Credstep behandlar alla ansökningar inom 24 timmar.

De som grundat Credstep är också företagare, och vet att det är en utmaning att söka finansiering på ett snabbt och enkelt sätt. För många företagare är banklån inte ett alternativ eftersom det oftast innebär tidskrävande personliga möten och längre handläggningstider. Dessutom är det inte ovanligt att det saknas förståelse för småföretagarens situation.

Kontaktuppgifter: telefon – 08-124 444 83 eller mail – info@credstep.se

Öppettider: måndag till fredag kl 9.00–12.00och 13.00–16.00.

Qred företagslån

qred - företagslån

Företagslån på ett enklare sätt

 • Ingen startavgift 
 • Inga dolda kostnader 
 • Ingen bindningstid

Att ansöka hos Qred Företagslån är enkelt, kostnadsfritt och inte bindande. Du kan ansöka om lån upp till 250 000 kr. Qred är specialister på företagslån till småföretag. Qred ägs och drivs av företagare, och Qred vet hur verkligheten ser ut. Citat från Qreds hemsida ” Småföretagen är ryggraden i svenskt näringsliv. 4 av 5 nya jobb skapas av småföretagare.

Vad krävs för att få ett lån?

Alla svenska aktiebolag, enskilda firmor, handelsbolag och kommanditbolag kan få lån. Det spelar ingen roll om ditt företag är nytt eller gammalt, stort eller litet. Vi jobbar med företag i alla branscher från norr till söder. Vi beviljar ibland även lån till företag med betalningsanmärkningar. Vi bedömer alla företag individuellt. Det viktiga för oss är att det finns en bra och sund affärsidé och duktiga företagare bakom företaget.

Vem kan ansöka om ett lån?

Alla svenska aktiebolag, enskilda firmor, handelsbolag och kommanditbolag kan ansöka om lån. Det spelar ingen roll om ditt företag är nytt eller gammalt, stort eller litet. Vi jobbar med företag i alla branscher från norr till söder. Vi beviljar ibland även lån till företag med betalningsanmärkningar. Vi bedömer alla företag individuellt. Det viktiga för oss är att det finns en bra och sund affärsidé och duktiga företagare bakom företaget.

Ferratum Business Företagslån

ferratum Business-företagslån

Hos Ferratum Business kan du låna upp till 1 000 000 kr. Ferratum Business använder både den senaste tekniken och välutbildade lånespecialister i syfte att godkänna affärslån snabbare och oftare – allt utan krav på säkerhet, intervjuer eller formulär.

Ferratum Business har kontor i Stockholm, Helsingfors, Vilnius, Liverpool, Perth och Köpenhamn, och det är vår uppgift är att hjälpa små företag i Sverige att klara av sina ekonomiska åtaganden.

Ferratum Business är en division i Ferratum Group, ett ledande europeiskt finansinstitut.  Ferratum Group är noterad på Frankfurtbörsen och har kontor i över 24 länder världen över.

Vi inser att ditt företag snabbt förändras och att sedvanliga banklån ofta är för komplicerade eller för långsamma för att lösa dina problem.  Vi grundade Ferratum Business för att kunna förse småföretagare med det rörelsekapital de behöver när de behöver det.

Vi använder både den senaste tekniken och välutbildade lånespecialister i syfte att godkänna affärslån snabbare och oftare – allt utan krav på säkerhet, intervjuer eller formulär.

Företagslån/faktura köp hos Credstep

credstep-företagslån-fakturaköp

Hur fungerar fakturaköp?

Fakturaköp är precis vad det låter som – Vi på Credstep köper era fakturor.

Allt börjar, precis som vanligt, med att ni säljer era produkter och tjänster. Skillnaden från vanligt är att ni skickar fakturorna till oss istället för till era kunder och får betalt upp till 98% av fakturavärdet direkt, oavsett förfallodag. Kom ihåg att antalet fakturor ni säljer är helt upp till er, men det går såklart utmärkt att sälja upp till hela kundreskontran.

För era kunder blir det i princip inga skillnader jämfört med tidigare; vi kopierar innehållet och designen på era fakturor och byter endast ut inbetalningsuppgifterna. Om något kan det till och med bli smidigare för slutkunden; eftersom vår kärnverksamhet är fakturahantering har vi förstklassig expertis när det kommer till att hantera den typen av kundärenden. Skulle era kunder ha frågor kring fakturan garanterar vi snabb och professionell support. Era kunder blir även våra kunder, och därmed är denna relation lika viktig för oss som för er.

Den primära fördelen med att sälja en faktura till oss är att ni frigör kapital och ökar er likviditet; istället för att behöva vänta 30, 60, 90 eller till och med 120 dagar får ni betalt av oss inom ett dygn. Detta leder till ökad likviditet och därmed också ökade tillväxtmöjligheter och ett jämnare kassaflöde. Att vi dessutom erbjuder era kunder förstklassig fakturasupport gynnar så klart även företaget, både i form av goodwill och relationsbyggande till era kunder, men det frigör också tid från administration som istället kan läggas på kärnverksamheten. Plus faktumet att ni i oss får en trygg partner som så klart också garanterar bra support när ni behöver det.

Genom affären med oss slipper ni släpande kassaflöden, något som kan drabba alla företag oavsett hur det ekonomiska läget på det stora läget egentligen är. Då vi inte kräver att ni förbinder er till några längre åtaganden är vår fakturaköpsfinansiering en modell som ni helt kan anpassa efter ert behov. Ni säljer när ni vill och behöver, varken mer eller mindre.

Vad är fördelen för oss på Credstep då? Vi tar en marginell slant för detta, i utbyte mot att vi väntar på pengarna istället för att ni gör det. Vår fakturaköpsfinansiering är ett bra exempel på en affär som är en win-win för alla inblandade.

5 myter om fakturaköp

1. Det är bara företag med dålig ekonomi som säljer fakturor

Att det skulle vara ett tecken på att företaget har dålig ekonomi och står inför en konkurs är nog en av de vanligaste myterna. Tvärtom är det snarare företag i tillväxt som kan behöva sälja fakturor då intäkterna ökar parallellt med att kassaflödet lätt släpar efter

Ta ett konsultbolag som nyanställer som exempel. Betalning för fakturerade timmar på den nya konsulten kan först faktureras efter påbörjat arbete och direkt släpar kassaflödet på grund av tiden från fakturering till förfallodatum, samtidigt som konsulten ska ha lön från start. Nyanställning är också ofta förenat med andra personalkostnader ska betalas såsom tjänstepension, sjukförsäkring och IT-utrustning Att sälja fakturor  säger därmed ingenting om företagets ekonomiska läge mer än att man har en likviditetsutmaning.

2. Att sälja fakturor gör kunderna oroliga

De allra flesta privatpersoner har inga som helst problem med att köpa en produkt från en e-handlare och betala den på faktura till Klarna. Vad är skillnaden mot vem som hanterar ditt företags fakturor? Många storbolag samt aktörer i den offentliga sektorn har haft en negativ inställning till fakturaförsäljning eftersom de då inte kunnat utnyttja sin motpart genom att släpa efter med betalningen i samma utsträckning. Dessa aktörer är fullt medvetna om att vi har rutiner som gör att vi kan följa upp sånt snabbare.

3. Ett factoringbolag  värnar inte om dina kundrelationer

Precis som i alla andra branscher finns det rötägg och en del beteenden från åttiotalet skapade uppfattningen att factoringbolag inte brydde sig om relationen till slutkunden för de kunder vars fakturor de tog över. Att fakturaförsäljning fortsätter vara ett populärt och fungerande finansieringsalternativ visar på orimligheten i denna myt. Dina kunder är lika viktiga för oss som de är för dig. Det kan till och med stärka dina relationer då faktureringen ligger i händerna på experter inom fakturering som förstår kundernas behov i dessa frågor.

4. Du är tvungen att sälja alla dina fakturor

Det finns traditionella aktörer som har som krav att du måste sälja alla fakturor, eller åtminstone en bestämd volym. Om du inte når dessa krav tas en straffavgift ut. Vi vill slå hål på den myten genom att erbjuda en flexibel tjänst som innebär att du kan välja själv om du vill sälja en enskild faktura eller hela ditt kundreskontra, utan att förbinda dig till någon volym.

5. Du blir upplåst i långa kontrakt

Även denna myt har tyvärr sin grund i hur en del bolag i branschen agerar då de binder upp kunderna i långa avtal. Det är främmande för oss, istället är det helt upp till dig när du vill använda dig av vår flexibla lösning. Vårt motto är att en nöjd kund kommer tillbaka.

Företagslån hos Cfind

Cfind samarbetar med 16 banker och andra långivare: Aros, Avida, Balanzia, Capcito, DBT, Fedelta, Ferratum, Froda, Klarna, Kronan Finans, Likvid Företagslån, Marginalen Bank, Mynt, OPR, Qred och Toborrow

Cfind har som övergripande mål att bli störst i Norden på digital jämförelse av företagslån.

Kärnan i vår tjänst är tekniska lösningar som möjliggör för företagare att ansöka, jämföra och ta lån från flera långivare helt digitalt. Genom direktintegrationer med datakällor och automatiska processer gör vi det enkelt för små och medelstora företag att hitta bästa möjliga lånealternativ.

Bakgrund och framtid

Cfind grundades under 2018 av ett team med lång erfarenhet från att ha startat och byggt en av Sveriges ledande lånejämförare för privatpersoner.

Vi är även själva företagare som sökt lån för företag i olika faser och vår samlade bild av dessa upplevelser är krångliga, omoderna processer och långa ledtider. Med dessa erfarenheter som grund är vi fast beslutna att skapa den absolut bästa kundupplevelsen. Detta för att underlätta för företag att hitta de bästa företagslånen, jämföra olika alternativ och fatta rätt beslut. Vi tror att företagare hellre lägger sin, ofta begränsade, tid på driva sin verksamhet framåt och har därför som utgångspunkt att enkelhet, snabbhet och trygghet ska prägla allt vi gör.

Så går det till

Fyll i formuläret

På ca två minuter fyller du i vårt enkla formulär. Glöm inte att verifiera din identitet via BankID. När du klickar på “Få Låneförslag” så skickas din information digitalt ut till långivarna. All information hanteras med högsta säkerhet. Har du problem att göra ansökan online kan du alltid ring oss på 08-551 082 62, vardagar mellan 09 – 18.

Välj det bästa lånet

På vardagar får du upp till 16 låneförslag inom 24h, som du ser direkt på din skärm. När alla förslag kommit in kan du enkelt se och välja det som är bäst för dig.

Få pengar på kontot

I sista steget återstår bara att skriva på lånehandlingarna (digitalt eller för hand). I många fall kan du ha pengarna på kontot redan samma dag, beroende på vilken bank du använder.

Hur tar jag ett företagslån hos Cfind?

Det är inte svårare att teckna ett företagslån än vad det är att teckna ett privatlån. Däremot finns det en del tydliga skillnader på hur själva ansökningsprocessen går till.

Vid ett privatlån så utgår långivaren till mångt och mycket från den ansökandes kreditbetyg. Företag har visserligen också kreditbetyg, men processen är ofta mer komplex än att bara se till ett kreditbetyg för att bevilja ett lån.

Vidare krävs det att företaget har en omsättning på mer än två miljoner kronor samt att det varit verksamt i minst tio år för att få ett kreditbetyg. En stor mängd av aktiebolagen i Sverige befinner sig i en uppstartsfas, vilket gör att varken tidsgränsen eller omsättningskravet uppnåtts. Detta gör dock inte att det är omöjligt att bli beviljad ett lån.

När ett företag ansöker om lån hos en bank eller ett kreditbolag så är det flera faktorer som långivaren granskar och undersöker innan beslut om ansökan tas. Bland annat kräver långivaren ofta att få se den senaste årsredovisningen för att få så övergripande, men samtidigt detaljerad, information om företaget som möjligt. Utöver detta vill långivaren ofta läsa igenom affärsplanen för att få en bättre förståelse för vad verksamhetens syfte är.

Till sist är det också vanligt förekommande att långivaren vill ha en motivering till varför lånet ska tas. Detta beror på att långivaren vill vara säker på att lånet går till ett sunt ändamål. Även fast aktiebolag i regel har stora tillgångar i form av likvida medel och inventarier så är det lättare hänt att ett aktiebolag går i konkurs än att en privatperson går i konkurs. Med tanke på detta tar långivare ofta en större risk vid utgivande av företagslån till aktiebolag än lån till privatperson. En privatperson behöver aldrig motivera syftet med ett privatlån, men det behöver alltså ett företag.

Som nämnts så vill långivaren gärna se resultat i form av tidigare års årsredovisningar och dylikt. Detta är dock inget som nystartade företag kan göra. Detta till trots så finns det dock fortfarande möjligheter för företag i uppstartsfasen att bli beviljade lån. Om ett företag inte har någon årsredovisning att uppvisa så läggs extra stor vikt vid affärsplanen. Har man en väl genomarbetad affärsplan har man med andra ord goda möjligheter att få ett företagslån.

Mer information om företagslån/firmalån

företagslån

Vad är ett företagslån?

Företagslån är lån eller krediter som en långivare efter godkänd ansökan beviljar ett företag eller en ekonomisk förening. Med hjälp av ett företagslån kan företaget få loss kontanter för att till exempel finansiera tillväxt eller undanröja en tillfällig brist på likvida medel.

Marknaden för företagslån och kreditgivning till företag är mycket stor. Den är emellertid långt ifrån mättad på utbudssidan och det dyker ständigt upp nya aktörer med nya idéer. En mer effektiv marknad än marknaden för företagslån är svår att hitta och det innebär självklart fördelar för alla företag som har behov av att få in kontanta medel.

Företagslån aktiebolag vs enskild firma

Du som har ett aktiebolag kan ta ett så kallat företagslån. I och med att aktiebolaget är en juridisk person så har det rättskapacitet och rättshandlingsförmåga. Detta innebär bland annat att företaget kan ingå avtal så som att teckna lån. Denna rättshandlingsförmåga har dock inte en enskild firma. Skillnaden mellan företagslån aktiebolag och företagslån till enskild firma är att du som ägare av företaget inte kan bli personligt betalningsansvarig om lånet tecknas av ett aktiebolag.

Däremot blir du som företagare personligt betalningsansvarig om lånet tecknas av en enskild firma i och med att den enskilda firman inte är en juridisk person och således inte kan hållas ansvarig för att betala tillbaka lånet. Låneformen du använder dig av om du ska låna pengar till en enskild firma är privatlån. Du kan även finansiera andra bolagsformer genom privatlån, men då måste pengarna först gå till dig i egenskap av privatperson. Därefter kan du använda pengarna från privatlånet till att exempelvis investera i aktiebolaget.

För att kunna ta ett företagslån aktiebolag krävs det att du som företagare kan visa upp affärsplan, årsredovisning och ett syfte med lånet som du ansöker om. Detta är den grundläggande informationen som långivaren behöver för att kunna ta ett välgrundat beslut om huruvida aktiebolaget ska bli beviljat lånet eller inte.

Företagslån utan säkerhet

Som egen företagare kan det tänkas att du av någon anledning behöver låna pengar vid ett eller annat tillfälle. Du kanske är i uppstarten av ditt företag, eller behöver göra någon form av investering. Då finns vi där för dig, vi erbjuder företagslån utan säkerhet som är ett bra alternativ när du behöver låna.

Låna utan säkerhet

Att låna utan säkerhet blir allt vanligare och det beror till stor del på att antalet aktörer som lånar ut pengar har blivit flera, vilket medför ökad konkurrens och därigenom har långivarna tvingats att locka med mer än bara förmånliga räntor eller korta handläggningstider. Detta är naturligtvis en fördel för dig som behöver låna pengar. Om du som företagare har en väl fungerande verksamhet men inte tillräckligt med kapital för att utveckla företaget i den takt du vill kan ett företagslån utan säkerhet vara en idealisk lösning.

Det kan också hända att en lönsam affärsmöjlighet som du inte vill missa plötsligt dyker upp och då skall inte bristen på kapital få vara ett hinder. I ett sådant läge kan ett företagslån vara lösningen för dig så att du kan få företaget att växa ytterligare. Ett lån är enkelt att få och du har oftast pengarna på kontot inom bara några få dagar. Olika långivare har olika villkor, så det är en god idé att jämföra och kontrollera de villkor som gäller innan man ansöker om ett lån.

Företagsfinansiering

Letar du efter ett sätt att expandera företaget, men räcker inte riktigt kapitalet till? Då kan du i så fall smidigt få företaget att växa med rätt finansiering. Att ansöka om ett lån via en företagsfinansiering kan verkligen underlätta situationen och med rätt finansiering kan du enklare betala de kostnader och avgifter som behövs, för att ta vara på verksamhetens alla affärsmöjligheter.

Företagskredit

En företagskredit är ett bra alternativ för dig som vill investera i ditt företag eller kanske har råkat ut för oanade utgifter. En företagskredit ser till att du inte behöver tömma hela kontot på tillgångar utan verkligen kan fokusera på det som är viktigt – att driva och utveckla ditt företag framåt.

Företagskredit är en ny typ av checkkredit/kontokredit och ett utmärkt komplement till din befintliga factoringkredit eller om du kanske inte kan eller vill belåna dina fakturor. Krediten passar företag som har ett mindre och varierande behov av rörelsekredit eller som kanske bara vill ha friheten att kunna ta till vara på kommande möjligheter.

Med Företagskredit får ditt företag tillgång till ett kreditutrymme som ni kan välja att nyttja så som det bäst passar er. Ni kan välja att använda hela utrymmet, delar av utrymmet eller inget alls. Självklart behöver ni inte amortera av krediten utan väljer helt fritt när ni vill betala tillbaka. Nyttjanderäntan ligger för närvarande på mellan 0,47% upp till 1,95% per månad beroende av om ni väljer att gå i borgen för krediten eller inte. Det ger en räntekostnad på 470 kronor/månad för en utnyttjad kredit på 100 000 kronor med borgen samt 1 490 kronor/månad för en lika stor kredit utan borgen. För en outnyttjad kredit betalar ni endast 195 kronor/månad.

Företagskredit som finansieringslösning

Att ta ett företagslån som finansieringslösning är ofta en bra lösning på längre sikt. Genom att få loss kapital för att kunna investera i nya maskiner eller ombyggnation så investerar du i ditt företag. Dessa investeringar leder till att ni exempelvis kan öka produktionen och på så sätt också sälja mer.

Ränta på företagslån

Småföretagare behöver ibland expandera sin verksamhet. Det kan vara alltifrån nya affärsmöjligheter till utökat lokalbehov som ska finansieras. För detta krävs kapital. De stora bankerna har ofta mindre förmånliga villkor med hög ränta för småföretagare. Ränta på företagslån utgår även vid krediter från mindre förmedlare, men en mindre förmedlare kan erbjuda ränta och amortering som en paketlösning.

Tydliga kostnader för ditt företagslån

Behöver du kapital för att expandera din verksamhet och samtidigt få kontroll över dina finansieringskostnader? Alla småföretag behöver från tid till annan nytt kapital för ta vara på nya affärsmöjligheter eller helt enkelt expandera en befintlig verksamhet. Det kan vara ytterligare fasta tillgångar som måste finansieras, till exempel nya produktionslokaler. Det är inte alltid möjligt att finansiera företagets tillväxt med uttag från kassan. Storbankerna kan ofta vara ointresserade av småföretagare och erbjuda hög ränta. 

Vilka erbjuder Företagslån?

Den finns fyra kategorier av långivare: banker, finansbolag, myndigheter, och alternativa långivare.

Banken är den traditionella kreditgivaren. Det är för det mesta en klassisk ansökningsprocess med möte på kontoret och en bankman, som sedan tar ärendet till en kreditkommitén för beslut. Processen kan ta veckor. Finansbolagen brukar erbjuda ansökningsprocess online, och vara något snabbare än bankerna. I båda fallen bör man vara medveten om avgifter som kan tillkomma utöver räntesatsen som erbjuds på papper.

Myndigheter erbjuder också företagslån via Almi till exempel. Almi är en statlig entitet som erbjuder företagslån, rådgivning och riskkapital till svenska företag och start ups. Nackdelen med myndigheter är att processen är lång och krävande. Det vill säga inte idealt om det är bråttom att få företagslånet utbetalt.

Alternativa långivare, är en komponent i det som brett kallas för fintech (financial technology), vars syfte är att effektivisera och optimera finansiella tjänster genom att använda teknologi. Aktörerna fokuserar främst på små och medelstora företag. De har optimerat sin tjänst för den digitala åldern och värdesätter snabbhet och flexibilitet, med nischad inriktning.

Hur får man ett företagslån?

Företagslån

För att kunna bli beviljad ett företagslån krävs det att företaget har en giltig bolagsform (aktiebolag, kommanditbolag, handelsbolag, enskild firma).

Du ansöker om företagslån hos en bank eller ett finansbolag. Det går att ansöka om företagslån online hos många aktörer. Kreditgivaren vill så klart känna sig säker på att han eller hon kommer att få tillbaka sina pengar. I vissa fall krävs det ingen säkerhet mot lånet, ett så kallat blancolån. Men i vanliga fall kan banken begära en rad olika typer av pant.

Banken kan kräva företagsinteckning, det vill säga ta företagets varulager och kundfordringar som säkerhet mot lånet. Banken gör också en helhetsbedömning baserat på dig som företagare. De tittar på din erfarenhet, utbildning och privatekonomi.

Bolagets tidigare bokslut ligger också till grund för beslutet. Befinner sig bolaget i en uppstartsfas vill kreditgivaren se en affärsplan och veta hur långt ni har kommit. Presentera även ägarstrukturen och likviditetsbudget och projekterad säljplan.

Personlig borgen kan också förekomma om det bedöms att bolaget inte är säkert nog att inteckna, eller redan är nyttjat som säkerhet. Pant i form av fastighet är ett annat vanligt sätt att fastställa säkerhet för företagslån. Det är viktigt att presentera strukturerad bokföring och rimliga siffror i alla antaganden.

Så här funkar Checkkredit från banken

Checkkrediten är ett sätt för företag att stärka kassaflödet vid likviditetssvackor. När banken ger ut en checkkredit gör en bedömning av bolagets verksamhet baserat på gamla bokslut och bestämmer ett utrymme som alltid finns tillgängligt att låna, kallat limit. Företaget betalar en fast avgift för att ha tillgång till krediten, kallat limitavgift.

För att bli beviljad checkkredit kräver finansiären säkerhet. Banken kan begära företagsinteckning eller pantbrev i fastighet. Driver du ett mindre bolag kan det även krävas personlig borgen. Kvalitén på säkerheten är en faktor som avgör kostnaden, företagsinteckning ses som säkrast.

För nystartade bolag och småföretagare är det ofta väldigt svårt att få en checkkredit från banken, och det kan även bli onödigt dyrt.

Så här mycket kostar bankens checkkredit

Om bolaget väl blir beviljad en checkkredit från banken, kan kostnaden delas in i sex kategorier:

 1. Administrationskostnad vid upphandling om avtal. Det är en avgift avseende reserveringen av beloppet hos banken samt uppstartskostnader.
 2. Dispositionsränta. Det här är ränta på krediten de dagar du lånar. Räntan kan vara fast eller rörlig.
 3. Limitavgift (även kallat kontraktsränta) – en fast avgift du betalar för att ha tillgång till låneutrymmet, även när du inte lånar. Limitavgiften varierar i regel mellan 1-2% på limitbeloppet.
 4. Övertrasseringsavgift. Detta kan uppkomma om bolaget övertrasserar sin limit. Till vilken grad kontot kan övertrasseras är oftast begränsat av banken, men kan ändå leda till signifikanta kostnader för bolaget.
 5. Kostnader för delgivning av avtalad information. Banken kan kräva att bolaget delger löpande uppdateringar på likviditetsbudget och annan information.
 6. Rådgivningskostnader.

Om man inte har flera års bokslut i ryggen med positivt rörelseresultat, som siktar på tillväxt finns idag bättre alternativ. Därför vänder sig entreprenörer och småföretagare ofta till fakturafinansiering. Även bolag med checkkredit använder sig av fakturafinansiering när limiten är nådd, för att bygga ut likviditetsbryggan när omsättningen ökar i rask takt.

Hur betalas räntan på företagslån?

Eftersom lånet har en fast löptid så förbinder sig låntagaren att betala av skulden samt ränta under denna tid. Amortering och räntebetalningar sker i form annuiteter, det vill säga ditt företag betalar lika mycket varje månad under lånetiden. Det går så klart också att betala tillbaka hela beloppet i förtid om du vill, då minskar totalkostnaden för företagslån-räntan.

Ta vara på möjligheterna

Vi vet att alla företag har olika förutsättningar och står inför olika utmaningar. Det kan handla om att hantera oförutsedda utgifter, anställa fler, bygga om eller finansiera en större renovering. Oavsett om du söker en långsiktig investering eller om din verksamhet befinner sig i en fas där likviditeten behöver stärkas kan ett företagslån vara det som gör det möjligt.

Är din ambition att se ditt företag växa och bli ännu mer lönsamt? Står du inför en unik möjlighet att utöka din verksamhet, eller satsa på ett nytt område, och det är bara kapitalet som saknas? Då kan lösningen vara ett företagslån. Genom Företagslån Direkt får snabbt tillgång till pengar för att göra verklighet av dina expansionsplaner.

Almis företagslån

Almis Företagslån är företagens motsvarighet till topplån vid bostadsfinansiering. Utgångspunkten är att Företagslånen ska vara ett komplement i din totala finansieringslösning där banken vanligtvis är den andra finansiären.

Företagslånet är vårt breda lån som passar för de flesta användningsområden. Det kan till exempel gälla en marknadssatsning, en investering i produktionsutrustning eller köp av ett befintligt företag. Men vi sätter inga formella begränsningar för hur lånet ska användas utan lyssnar på varje kunds speciella förutsättningar.

Så här fungerar det

För att kompensera för den högre risken och för att inte konkurrera med bankerna tar Almi ut en ränta som ligger över genomsnittlig bankränta. Normalt ska lånet betalas tillbaka på tre till fem år. Hela finansieringslösningen sätter vi vanligtvis ihop i samarbete med din bank.

Vår finansiella bedömning baseras på företagets möjligheter och det viktigaste är att det finns möjlighet till utveckling och lönsamhet. Viktigt är också entreprenörens och företagets förmåga att utveckla och förvalta affärsidén eller investeringen. För Almi är inte den formella säkerheten viktigast. Istället är det din affärsidés bärkraft och ledningens kompetens som väger tyngst i vår finansiella bedömning av ditt företag. Men även om vi har ett högre risktagande behöver vi en viss säkerhet i företaget, oftast i kombination med en borgen.

Företagslån med fast ränta, rörlig ränta eller räntetak

Rörlig ränta

 • Med rörlig ränta blir din räntekostnad högre om räntan stiger och lägre när den faller. Nordea erbjuder tre olika typer av rörliga räntebaser: förnärvaranderänta, kort fast ränta och Stiborlån. 
 • Förnärvaranderänta är en flexibel räntebas. Räntejustering sker när banken bedömer det vara skäligt med hänsyn till hur marknaden ser ut. Du kan när som helst byta till en annan räntebas, helt utan extra kostnad. 
 • Kort fast ränta ger räntebindning i en månad eller tre månader. Därefter räntejusteras lånet och förlängs automatiskt på en ny period. 
 • Ett Stiborlån har en lång lånebindningstid (1 till 5 år) och kort räntebindningstid (1 vecka, 1, 3 eller 6 mån). Räntan baseras på Stibor plus avtalat påslag.

Lån med räntetak

 • Företagslån med räntetak innebär att räntan är rörlig men med en avtalad högsta räntenivå som kallas takränta. Under avtalstiden kan räntan gå upp eller ner men aldrig överstiga den avtalade takräntan. Det innebär en extra trygghet och för den betalas kvartalsvis en premie.
 • Räntetaket ger skydd mot ränteuppgångar och garanterar lånevillkoren under avtalstiden. Nordea erbjuder lånebindning från 1 till 5 år.
 • Företagslån med räntetak säkerställer ditt långsiktiga lånebehov och skyddar dig mot ränteuppgångar. Det innebär en trygg finansieringslösning som ger kalkylsäkerhet och möjliggör offensiva investeringar.
 • Räntan baseras på 3 mån Stibor plus avtalat påslag.

Fast ränta

 • Fast ränta ger ditt företag skydd mot ränteuppgångar och garanterar lånevillkoren under avtalstiden. Nordea erbjuder lång låne- och räntebindning, vanligtvis från 1 till 5år. I undantagsfall kan låne- och räntebindningen gälla upp till 10 år.
 • Lån med fast ränta säkerställer ditt långsiktiga lånebehov och skyddar dig mot ränteuppgångar. Det innebär en trygg finansieringslösning som ger kalkylsäkerhet och möjliggör offensiva investeringar.
 • Räntan är fast och baseras på Nordeas upplåningskostnad. Den varierar beroende på vald bindningsperiod.
Copyright © 2018 Bra Lån
Bra Lån