Några av våra samarbetspartners

*Denna sida innehåller reklam*
Rocker kontokredit
Låna från Saldo kredit
Låna pengar via advisa
Låna från marginalen Bank
Låna pengar från Northmill bank

Kom ihåg att alltid kolla igenom din ekonomi för att inte hamna i ekonomisk knipa när du ska låna pengar.

Showing all 57 results

Allt du behöver veta när du ska låna pengar

Här har vi samlat de vanligaste begreppen när det kommer till lån.

Ordlista när du ska låna pengar

Amortering
Det belopp du betalar tillbaka på ditt lån vid varje betalningstillfälle. Det finns två olika amorteringar: rak amortering eller annuitet.

Annuitetslån
Ett annuitetslån innebär att du först kommer att betala en högre del räntekostnad och en mindre del amortering. Allt eftersom tiden går och lånebeloppet minskar kommer räntekostnaden bli lägre och du kommer därmed amortera ett större belopp.

Bindningstid 
Den avtalade period du har förbundit dig att låna pengarna och betala ränta på lånesumman.

Effektiv ränta
Det faktiska priset när du tar ett lån. Den effektiva räntan visar lånets totala kostnad, inklusive alla avgifter som uppläggningsavgift, aviavgift, etcetera. Den effektiva räntan är ett jämförpris för lån.

Fast ränta
Om du har valt att binda räntan under en period kommer räntan ligga på samma procent under den perioden. När bidningstiden är slut kan du välja en ny bindningstid eller välja rörlig ränta.

Kontraktsränta
Kallas också årsavgift, kreditavgift eller limitränta och är en viss procentsats av lånet oavsett om hela låneutrymmet utnyttjas eller inte. Kontraktsräntan betalas i förskott, men du får tillbaka delar av den om du avslutar lånet under tiden.

Kreditprövning
En kreditprövning görs för alla typer av lån för att se om låntagaren har ekonomiska förutsättningar att betala av lånet. Kreditprövningen kan bland annat baseras på uppgifter om dina inkomster och skulder.

Lånekalkyl
Hjälper dig att beräkna din månadskostnad och hur stor den totala lånekostnaden blir i form av räntor och avgifter.

Låneskydd 
En försäkring kopplad till lånet som kan trygga privatekonomin vid dödsfall, kritisk sjukdom olycksfall eller ofrivillig arbetslöshet. Har du låneskydd skulle du alltså kunna få hjälp att betala dina lånekostnader vid oförutsedda händelser.

Lösenkrav
När du ansöker om ett nytt lån kan du få ett lösenkrav om du har flera lån och krediter hos andra banker. Det innebär att antingen hela eller delar av dom lånen behöver lösas i samband med utbetalning av det nya lånet.

Rak amortering
Med rak amortering betalar du samma belopp för amorteringen varje månad och räntekostnaden sjunker i takt med att lånet betalas av. Över tid sjunker därför din totala månadskostnad.

Rörlig ränta
Ränta som ändras i takt med förändringar på räntemarknaden.

Detta kan du låna pengar till

Ett vanligt privatlån kan användas till att finansiera exempelvis bilköp, inredning, renovering, hemelektronik och resor. I princip kan du använda blancolånet till vilka inköp som helst eftersom det är få banker som bryr sig om vad du använder dina lånade pengar till.

Det enda dem kräver är att du betalar tillbaka på ditt lån enligt avtalet, sedan spelar det ingen roll om du har använt pengarna till att köpa en gammalt renoveringsobjekt till bil eller en ny bil hos bilhandlaren.

Det här gör att du egentligen kan använda pengarna för att sätta lite extra guldkant i livet, men det bör du naturligtvis inte göra eftersom det i praktiken innebär att du får betala ränta för alla inköp du gör med dina lånade pengar.

Inte vill du väl betala ränta för måltiden du har på bordet eller för kaffet du köper på stan? Kanske inte det mest ekonomiska alternativet.

Det kan finnas många skäl till varför man behöver ta ett lån. Egentligen finns det väl inte någon som vill skuldsätta sig, men någon gång i livet så behöver de flesta lånar pengar. Vanliga anledningar till att ta ett lån är:

 • För att kunna köpa bostad, vilket framförallt i storstäderna är väldigt dyrt.
 • Att man sedan tidigare är skuldsatt med mindre lån och vill samla dem i ett större för att få bättre ränta.
 • Det har dykt upp något oförutsett som gör att man brådskande behöver extra pengar.

Oavsett skälet till varför man är i behov av mer pengar, så bör man göra en budget över sin privatekonomi innan man tar ett lån.

Detta krävs oftast för att få låna pengar

För att kunna få ett lån så måste man uppfylla de krav som låntagaren ställer. Vilka krav som ställs kan variera, bland annat beroende på hur mycket pengar som du vill låna. Men du måste vara minst 18 år gammal för att få låna pengar.

Vanliga villkor och krav från kreditbolag på dig som låntagare är:

 • Att du kan uppvisa en deklarerad årsinkomst i Sverige, där ett vanligt minibelopp är 120 000 kr.
 • Att du ska vara minst 18 år, en del långivare har dock 20 år eller högre som åldersgräns.
 • Att du är folkbokförd i Sverige, ibland krävs även svenskt medborgarskap.
 • Vissa långivare godtar betalningsanmärkningar medan andra inte gör det.
 • En del lån, som bolån, kräver en kontantinsats från dig som låntagare.
 • För vissa lån, krävs det att man har någon form av säkerhet, som en bil eller en bostad.

Det man bör veta är att en långivare själv kan bestämma vilka krav de har utöver de lagstadgade, så det gäller att alltid läsa det finstilta i låneavtalet i samband med att man tecknar ett lån.

Långivare får information om din livssituation, betalningsförmåga samt din ekonomiska historia när de tar en kreditupplysning hos UC.

 • Vilken kommun du är folkbokförd i
 • Civilstånd
 • Familjeförhållanden
 • Tidigare utmätningsförsök
 • Tidigare förfrågningar hos UC
 • Din senast taxerade inkomst
 • Eventuell anställning, till exempel fast anställning, vikariat eller projektanställning
 • Eventuella betalningsanmärkningar
 • Skulder hos kronofogden och hur stor den totala skulden är
 • Info om dina krediter
 • Om långivarna anser att din betalningsförmåga är tillräckligt god kan du även låna med betalningsanmärkning utan UC.

Avgifter när du lånar pengar

Det finns olika avgifter som tillkommer när du ansöker och får ett lån beviljat så som uppläggningsavgift, aviavgift och ränta. Det förekommer också andra avgifter vid till exempel sen inbetalning så som, dröjsmålsränta, påminnelseavgift och administrationsavgift. Skulle ärendet gå vidare till nästa instans så tillkommer det en inkassoavgift från ett inkassobolag.

I samband med din låneansökan tillkommer det en hel del administration för kreditinstitutet i form av kontroller och avtal. För det här arbetet tar företagen ofta ut en avgift som kallas för uppläggningsavgift. De flesta privatlån har en startavgift medans de lite dyrare snabblånen ofta är kostnadsfria vad det gäller startavgift.

Dröjsmålsränta erläggs som ersättning när en faktura betalas in efter fakturans förfallodatum. Räntan debiteras låntagaren för de dagar som gått över faktureringsperioden. Hur mycket som tillkommer i dröjsmålsränta vid en sen inbetalning informeras i lånets villkor.

Påminnelseavgift är en avgift som tillkommer när företaget inte har fått en faktura inbetald på förfallodatumet. De måste då skicka ut ytterligare en avi för att påminna dig som gäldenär om att fakturan är obetald. Företaget har därför rätt till en förseningsersättning.

Administrationsavgift eller aviavgift betalar du för det administrativa arbetet som företaget gör i samband med din faktura. I avgiften inkluderas pappersutskrift, kuvert och porto. Väljer du att betala via autogiro eller e-faktura kan du slippa den avgiften.

Amortering

Återbetalning via rak amortering

En amortering som är rak betyder att man alltid återbetalar samma belopp under hela löptiden. Den här typen av återbetalning är vanlig för bolån.

Vid rak amortering så blir räntekostnaden olika vid varje återbetalningstillfälle eftersom den totala skulden minskar vid varje återbetalning. Det här är det snabbaste sättet att återbetala ett lån på och den totala räntekostnaden för lånet kommer även att bli lägre, jämfört med annuitetslån.

Återbetalning via annuitet

Annuitet betyder att man betalar av samma summa, inkluderat både amortering och räntekostnad, varje månad eller kvartal. CSN lån är ett exempel på ett annuitetslån.

Med annuitet som återbetalningssätt så innebär det att man i början gör lägre amorteringar än vad man gör vid en rak amortering. Räntan utgör istället den större delen av återbetalningsbeloppet. Mot slutet av återbetalningen utgör istället amorteringen en större del.

Låna pengar för att samla lån

Många mindre lån och krediter från olika långivare innebär ofta en hög snittränta och månadskostnad. Precis som att det är dyrare att köpa ett flertal mindre läskburkar istället för en stor flaska i matbutiken, är det också dyrare att ta många mindre lån istället för ett stort.

Genom att samla samtliga lån till ett kan du få möjlighet att sänka din månadskostnad så mycket du vill, beroende på vilken ränta du får och hur lång tid du lägger upp det nya lånet på.

Att använda en låneförmedlare när du ska samla dina lån är ett smart drag. Vid en jämförelse konkurrensutsätter du långivarna, vilket pressar räntan.

Desto mindre pengar som går till onödiga avgifter och flera höga räntor, desto mer kan du använda till att betala av på låneskulden. På så vis kan du lösa ditt lån i förtid, vilket innebär en lägre totalkostnad för lånet.

Flera lån innebär en längre och mer komplicerad procedur när du ska betala av lånen eftersom du inte kan amortera eller betala ränta på alla lån i en och samma betalning. När du samlar lån får du ned antalet månadsbetalningar och fakturor.

Utnyttja ett förbättrat förhandlingsläge när du lånar pengar

Långivarna gillar den ordning och reda som ett samlat lån för med sig, vilket många gånger kan resultera i en sänkt ränta. Av samma anledning kan ett högre lånebelopp, istället för många små, också leda till en sammantaget lägre ränta jämfört med snitträntan för de små lånen.

En vanlig missuppfattning är att lån inte behöver omförhandlas mer än en gång. Tvärtemot vad många tror, är det viktigt att regelbundet omförhandla lån. Vi rekommenderar att du ser över dina lån så ofta som en gång i halvåret givet att ditt förhandlingsläge kan ha förbättrats. Det kan till exempel vara så enkelt som att du nu varit fast anställd en längre tid, fått mindre utgifter i boendet, färre lån än vid förra tillfället, en löneökning eller att du nu har en medsökande att lägga till på lånet.

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, även kallat blancolån och konsumtionslån. Det är ett lån på upp till 600 000 kronor där ingen kontantinsats krävs. Långivaren behöver dessutom ingen borgensman som säkerhet för att bevilja lånet och kan inte kräva tillbaka det du köpt för pengarna även om du i slutändan inte klarar av att betala tillbaka lånet.

Självklart bör du aldrig ta ett lån som du inte tror att du kan betala tillbaka. Skulle något ändå gå fel och du inte har möjlighet att betala tillbaka lånet så går ärendet vidare till Kronofogden som kan göra en utmätning.

Värdet i att jämföra när du lånar pengar

 • Pressa ned räntorna genom att utsätta långivarna för konkurrens
 • Jämför flera långivare med en ansökan och en kreditupplysning
 • Långivare riktar sig mot olika målgrupper – hitta den som kan erbjuda dig en låg ränta

På samma sätt som du inför semestern jämför priser på flyg och hotell, bör du jämföra priser när du ska ta ett lån. Långivarna driver affärsverksamhet och för att de ska tjäna pengar håller det inte att alla riktar sig mot samma typ av låntagare. På så vis är det inte säkert att en bank som ger person A en bra ränta, kommer ge person B lika bra villkor. Genom att jämföra lån hittar du snabbt och enkelt den långivare som passar dig bäst!

Med hjälp av en låneförmedlare kan du dessutom få bättre lånevillkor än om du själv hade kontaktat och jämfört respektive långivare. Det beror på att om du själv hade kontaktat varje långivare så hade de tagit varsin kreditupplysning på dig och din kreditvärdighet hos upplysningscentralen (UC) hade försämrats för varje upplysning. I takt med att din kreditvärdighet försämras så försämras även dina chanser till låg ränta.

Låna pengar med betalningsanmärkning

Det går att ta ett lån med betalningsanmärkning även om förutsättningarna är lite sämre. Det finns flera aktörer som kan hjälpa till med ett lån även om det är en större risk för dem.Det finns kreditgivare som erbjuder SMS-lån, snabblån och blancolån med betalningsanmärkning. Innan du gör en ansökan är det viktigt att läsa vilka krav kreditföretaget ställer till dig som ansökande. Har du nyligen fått en betalningsanmärkning kan det vara svårt få en ansökan beviljad. Oftast brukar de kräva att det har gått minst 6 månader efter den senast registrerade anmärkningen.

De bästa förutsättningarna är när du har äldre skulder eller anmärkningar. Bra att veta är att en låneansökan aldrig blir beviljad om du har aktuella skulder hos Kronofogdemyndigheten.
Kreditgivare som beviljar lån trots betalningsanmärkning ser förutsättningarna du har att betala lånet i nuläget och i framtiden. Har du en bra betalningsförmåga och betalningsanmärkningar som ännu inte har blivit avregistrerade så har du ändå en stor chans att få låna med betalningsanmärkningar.

Räntan på lånet kan däremot bli lite högre än ett lån utan anmärkning. Räntorna sätts vanligen individuellt beroende på hur din ekonomiska situation ser ut vid ansökan. Har du en bra inkomst och låga utgifter har du möjlighet att få en lägre ränta.

Idag tar det 3 år att bli av med en betalningsanmärkning. Under tre år kan en persons liv och ekonomi förändras drastiskt och då tycker flera kreditinstitut att man ska ha rätt till en andra chans. Alla kan hamna i en situation där pengarna inte räcker till och man inte har någon möjlighet att betala en eller flera räkningar. Arbetsmarknaden i Sverige är oberäknelig, därför kan en persons inkomst ändras drastiskt ganska så snabbt vilket kan leda till betalningsoförmåga

Jämför alltid effektiv ränta när du lånar pengar

När du ska jämföra lån är det viktigt att du kollar på den effektiva räntan, inte bara den vanliga räntesatsen. Den effektiva räntan beskriver den verkliga kostnaden för lånet.

Den effektiva räntan avser kostnaden för ränta och avgifter, exempelvis uppläggningsavgift eller aviavgift, för en kredit uttryckt som en årlig räntesats på kreditbeloppet.

Fördelar med ett privatlån:

 • Du kan låna till vad du vill
 • Borgensman eller annan säkerhet behövs inte
 • Kontantinsats behövs inte

Låna pengar snabbt

Ibland dyker det upp situationer där man behöver låna pengar snabbt, då kan korttidslån eller mikrolån vara lösningen. Mikrolån är ett samlingsnamn för mindre kreditsummor. Kärt barn har många namn och   dessa lån kan även kallas för smslån, kortidslån, mikrolån eller snabbkrediter.

Att låna pengar snabbt kan vara en frestande tanke när du befinner dig i svår ekonomisk situation, och ibland kan det vara nödvändigt att låna pengar. Gör dock en noggrann jämförelse innan så att du ser tydligt hur pass mycket räntorna skiljer sig mellan långivare.

Så snabbt kan du ha pengarna

Det allra bästa alternativet om du är i behov av pengar snabbt är att ta ett korttidslånsnabblån eller smslån. Det här är den absolut snabbaste typen av lån och i många fall kan du få det utbetalt samma dag.

Det finns smslån med direktutbetalning, där du till och med kan få pengarna inom en kvart, om du har samma bank som långivarna.

För att ta denna typ av lån behöver du ingen säkerhet och många smslångivare vänder sig inte till UC (Upplysningscentralen) när de tar sina kreditupplysningar, vilket är gynnsamt för dig om du inte vill att dina tidigare snabblån inte ska synas i framtida upplysningar.

Långivaren tar dina inkomster och utgifter i åtanke när de gör sin bedömning och när det gäller just smslån är bedömningarna mycket generösa jämfört med andra lån. Anser de att du är kapabel att betala tillbaka ditt lån är du en lämplig kund.

Låna pengar med betalningsanmärkning och utan inkomst

Mindre låneaktörer erbjuder ofta så kallade räntefria lån till personer med betalningsanmärkningar eller utan inkomst. Dessa aktörer kännetecknas ofta av att du kan låna pengar utan att en kreditupplysning registreras. Den effektiva räntan på denna typen av lån brukar dock vara väldigt hög på grund av dolda avgifter och snåriga villkor. Det kan göra att du får en onödigt hög kostnad på ditt lån.

Vad händer om man inte återbetalar ett lån?

När man har tagit ett lån så är det viktigt att man följer den återbetalningsplan som man har kommit överens om. Du som har lånat pengar kallas för gäldenär och företaget som har lånat ut till dig är borgenär.

Man är generellt sett skyldig att betala tillbaka sitt lån till långivaren oavsett om man är utomlands, har blivit arbetslös eller får föräldrapenning.

Om man inte betalar sitt lån i tid så kommer man att få en betalningspåminnelse som innebär ytterligare en avgift. Om man trots påminnelser inte betalar så kommer långivaren att skicka betalningskravet till inkasso. Ett inkassobolag arbetar med att driva in skulder och du kommer att få ett inkassokrav som vanligtvis ligger på 180 kronor.

Om du fortfarande inte betalar så kan borgenären ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten. Då tillkommer ytterligare 680 kronor och riskerar att få betalningsanmärkningar registrerade.  Kronofogden har rätt att driva in skulden genom till exempel utmätning av din lön.

Möjligheten finns att begära skuldsanering. Det kan du bli beviljad om du är så djupt skuldsatt att det inte finns någon möjlighet för dig att betala av skulderna på många år.

Om du inser att du inte kommer att klara av att göra en återbetalning på ditt lån så bör du först och främst kontakta din långivare. Många långivare är villiga att göra upp en ny betalningsplan med dig, eller låta dig skjuta upp betalningen.

Annars får man se till att sälja saker, klippa kreditkorten och se över sin ekonomi och göra en budget. Vissa kommuner erbjuder rådgivning vid ekonomiska kriser.

Låna pengar utan UC

Det kan finnas flera anledningar till att du vill låna utan UC.

Den vanligaste anledningen är dock att det ökar dina chanser att bli beviljad ett lån när du vill ansöka om lån hos flera långivare, för att jämföra olika låneerbjudanden.

Allt fler långivare erbjuder lån utan UC.

Därför är det idag lätt att hitta det bästa och billigaste lånet utan UC som passar just dina behov.

Vissa långivare kan också bevilja lån utan UC även fast du har betalningsanmärkningar.

Du kan ta både SMS lån och snabblån utan UC.

I de flesta fall bestäms räntan på ett privatlån individuellt, vilket betyder att du inte kan veta precis vilka räntekostnader du kommer att ha förrän du har ansökt om lånet.

Räntan är baserad på din kreditvärdighet och hur ”säker” långivaren kan vara på att du kan betala tillbaka lånet i tid.

Om du har många kreditupplysningar sedan tidigare, sänder det inga bra signaler och du riskerar att få en högre ränta.

Fördelar med ta ett lån utan UC

 • Långivaren kan inte se din kreditvärdighet hos UC
 • Kreditupplysningen registreras inte hos UC
 • Du ökar dina chanser att få beviljat ett lån om du sedan tidigare har många kreditupplysningar hos UC.

Låna pengar utan kreditupplysning

Att låna pengar utan UC kontroll innebär inte detsamma som att låna pengar utan kreditprövning.

Enligt konsumentkreditlagen är långivare skyldiga att göra en kreditprövning på alla låntagare när de ansöker om ett lån.

Långivare som beviljar lån utan UC gör sina förfrågningar hos andra kreditupplysningsföretag, som exempelvis Bisnode och Creditsafe.

Det kan vara fördelaktigt att ansöka om lån utan UC, gällande mindre summor, eftersom då noteras inte kreditbolagens förfrågningar i UC’s register.

Om du har en låg inkomst och vill låna utan kreditvärdighet är det enkelt, då de flesta kreditbolag har mycket låga inkomstkrav eller inga specifika inkomstkrav överhuvudtaget.

Låna pengar utan ränta

Det blir allt vanligare att långivare erbjuder snabblån utan ränta, åtminstone i en kortare period.

En del snabblångivare erbjuder t.ex. den första månaden helt räntefritt. 

En del långivare brukar också locka nya kunder genom att erbjuda snabblån utan ränta till just nya kunder.

Med ett räntefritt snabblån kan du spara en del pengar eftersom du inte ska betala någon ränta. 

Du ska dock vara uppmärksam att några snabblångivare istället sätter höga startavgifter eller andra månadskostnader på sina lån.

Läs därför alltid noga igenom lånevillkoren innan du tecknar ett snabblån utan ränta.

En del långivare erbjuder en eller flera räntefria månader om året. 

Dessa kan du oftast utnyttja som du vill.

Det betyder att du kan få lite mer utrymme ekonomiskt de månader du behöver det. 

Ett snabblån är också en snabb lösning där du inte behöver vänta på dina pengar en hel bankdag och det går att hitta billigt.

Många snabblåneföretag godkänner också betalningsanmärkningar.

Smarta tips när du ska låna pengar

Använd något som säkerhet

Du kan få lägre ränta om du har något som kan användas som säkerhet för lånet och om du av någon anledning inte kan betala lånet kan banken ta ut säkerheten istället. Det innebär att banken säkert får igen sina pengar även om du inte kan betala.

Vad kan användas som säkerhet för lånet?

Bostad – Det vanligaste är att man som låntagare använder sin bostadsrätt, villa eller sommarhus som säkerhet och utökar ett befintligt bostadslån.

Värdepapper – Somliga banker låter kunderna låna pengar med aktier, fonder eller andra värdepapper som säkerhet.

Bil, båt & mc – Genom att du använder exempelvis din bil som säkerhet tar banken en mindre risk. Mindre risk för banken innebär lägre ränta för dig.

Sparkonton – Även dina besparingar kan användas som säkerhet och ge dig mer fördelaktiga lånevillkor.

Se till att ha en medsökande

Det kan vara din pappa, fru, sambo eller bästis. Ja, egentligen vemsomhelst som står dig nära. För bankens del kvittar det oftast vem du väljer, huvudsaken är att din medsökande har en stabil ekonomi som kan hjälpa dig att få ett mer fördelaktigt lån. Med dubbla inkomster i samma ansökan ökar dina chanser för bättre villkor, till exempel lägre ränta, möjligheten att låna högre belopp och längre återbetalningstid. Tänk dock på att ni båda är lika ansvariga för lånet, om inte du kan betala tillbaka pengarna blir din medsökande skyldig att göra det.

Gör upp en plan innan du lånar pengar

Vi rekommenderar vi att du alltid gör en budget och sätter upp en återbetalningsplan som din ekonomi stödjer, så att du med säkerhet vet att du kommer kunna betala tillbaks ditt lån under den avtalade tiden.

Se till att dela upp lånet på de antal månader som det ska återbetalas och försök sedan se till att det ryms i din budget.

Det är viktigt att hålla koll på sin ekonomi, speciellt om du har behov av att låna pengar snabbt då du direkt måste veta att du har råd att betala månadskostnaden för lånet.

Undvik att hamna i skuldfällan

Det kan uppstå mycket jobbiga konsekvenser om du inte är aktsam med din ekonomi och dina skulder, speciellt om försöker låna pengar utan fast jobb eller inkomst. Om du t.ex lånar pengar för att betala räkningar och inte lägger upp en realistisk plan för din framtida ekonomi, så kan det orsaka att du får ännu större skulder och ännu sämre ekonomi.

Det är viktigt att göra något snabbt om du märker att din ekonomi försämras och att dina skulder ökar, annars finns det risk att situationen blir ohållbar och att du får betalningsanmärkningar för uteblivna betalningar. I värsta fall kan du få ett skuldsaldo hos Kronofogden som då kan välja att göra en utmätning på både dina tillgångar och din lön.

Detta innebär att du blir av med värdefulla saker och att du får leva på existensminimum tills dess att skulden är betald.

Olika låneformer när du ska låna pengar

Blancolån

Blancolån, ibland även kallat felaktigt privatlån, är ett lån utan säkerhet där låntagaren själv bestämmer syfte för lånet. Motsatsen till ett blancolån kallas för hypotekslån och lånet är där säkrat med en inteckning i en egendom, t.ex. villan i ett villalån. Blancolån tas oftast för olika former av privatkonsumtion. Det är upp till långivaren (borgenären) att bedöma låntagarens (gäldenärens) återbetalningsmöjlighet och återbetalningsvilja. Utifrån långivarens bedömning sätts en individuell ränta.

Privatlån 

Privatlån är den låneform där du kan låna störst belopp, få längst löptid samt en förhållandevis låg ränta och månadskostnad. Denna låneform har lägst ränta men behöver nödvändigtvis inte bli billigare än andra låneformer, speciellt inte om du väljer en lång löptid där du totalt sett får betala mycket ränta på lånet.

Det krävs ingen säkerhet för ett privatlån och du gör vad du vill med pengarna, du behöver alltså inte motivera lånet eller berätta vad du tänkt köpa för pengarna.

Ett privatlån är ett passande lån då du ska köpa ett fordon, renovera bostaden eller om du t.ex behöver låna pengar till en kontantinsats då det är ett förhållandevis billigt lån i relation till de höga beloppen.

Det är en vanlig låneform som var och varannan person i Sverige använder för dyrare köp. Om du vill låna en större summa pengar med ett privatlån så kan det vara fördelaktigt att ansöka genom en låneförmedlare som direkt skickar din ansökan till flera banker och kreditbolag.

Smslån

Smslån är ett mindre lån med kort löptid som inte heller kräver någon säkerhet. Låneformen är främst avsedd för dig som snabbt behöver ett extra tillskott av pengar och inte vill fråga föräldrar, vänner eller andra privatpersoner.

Det kan t.ex vara att du fått oförutsedda räkningar eller andra utgifter som gjort att månaden inte går ihop sig ekonomiskt. Det är helt enkelt en låneform för dig som behöver låna pengar akut.

Smslån är räntemässigt dyra lån där du oftast får en fast lånekostnad, men eftersom lånet har en förhållandevis kort löptid så blir ofta lånekostnaden rent procentuellt lägre än vad den kan bli när man lånar pengar med andra låneformer.

Säkerställ att du får ett bra lån

Det är viktigt att du ser till att du får ett bra lån när du tar ett banklån då det är stor skillnad på kostnaden för olika lån. Ett bra lån har en ränta som kan jämföras med liknande lån. Banklånet ska kunna betalas tillbaka under en längre tid, så att månadskostnaden inte blir för hög. Vidare ska lånet ha låga övriga kostnader och kunna betalas tillbaka i förtid utan extra kostnad. Säkerställ att du har ett bra banklån, så att du får pengar över till annat.

Lån pengar till oförutsedda händelser

Det finns inget som är så tråkigt som när det kommer oförutsedda utgifter man egentligen inte har råd till. Särskilt tråkigt är det när dessa kostnader kommer till följd av att tvättmaskinen eller kylskåpet går sönder. Utrustning man är totalt beroende av i vardagen, men som snabbt kostar mer än man har råd med där och då. Då blir lösningen ofta att låna pengar.

Många väljer kanske att finansiera köpet med ett kreditkort, men om du inte har möjlighet att betala tillbaka på en gång kan det snabbt bli en dyr affär.

Tänk till innan du lånar pengar

Innan du lånar kan det vara en bra idé att få en överblick
över din vardagsekonomi. Här får du tre goda råd innan du lånar pengar.

 1. Gör en budget
  Hur mycket pengar går åt till boende, telefon, försäkringar och andra fasta utgifter? Transport, mat och nöjen?
  Se till att det finns utrymme för allt detta i din budget liksom för oförutsedda utgifter såsom en bilreparation eller ett tandläkarbesök.
 2. Se hur mycket du får över
  Budgeten ger dig en överblick över dina inkomster och utgifter och hur mycket pengar du får över varje månad. På det sättet vet du om du har utrymme för att kunna återbetala ett lån. Det kan vara lockande att låna pengar till en skön semester eller den hemmabio du saknar. Men glöm inte att det snart blir vardag igen. Om ekonomin blir för tajt är priset kanske för högt. Det vet du bäst själv. Var ärlig mot dig själv och låna bara om du har utrymme kvar för att kunna återbetala lånet.
 3. Undvik påminnelser – betala via autogiro
  Autogiro är både det enklaste och billigaste sättet att betala  dina räkningar på. Anslut dig bara en gång så då dras beloppet automatiskt från ditt konto varje månad.
  På det sättet slipper du hålla reda på betalningsavier – och påminnelser om du skulle glömma att betala dem. Budgetmall – färdig att använda
  Om du inte är van vid att göra en budget kan en mall vara till god hjälp. Fyll i dina inkomster och utgifter, rad för rad, så räknar mallen automatiskt ut hur mycket du får över.

Är det säkert att låna pengar på nätet

Även om de flesta idag är vana vid att använda internet på daglig basis och som inköpsställe, är det fortfarande en del som är skeptiska till att dela känslig information på nätet. I synnerhet när det gäller en så pass stor förpliktelse som ett lån. Det finns oseriösa aktörer överallt. När man ska ta ett lån på nätet, bör man därför vara säker på att det görs genom en säker och seriös aktör. Läs därför noga igenom regler och villkor innan du skickar in en ansökan. Se även till att få god information om långivaren. Seriösa aktörer har som regel klar och tydlig information på hemsidan.

Låna pengar genom kontokredit

Den gamla varianten av kontokredit är ett konto med kredit helt enkelt, tex ett fysiskt kreditkort. Den nya varianten, är en kredit utan kort digitalt på Internet. Det hela fungerar såhär: Du ansöker hos en kreditgivare om en kontokredit. Du får ett beviljat kreditutrymme, tex 10 000 kr. Nu kan du föra över valfri summa till din bank och göra vad du vill med dem. Allt sker online, överföringen tar kan ta så kort tid som 10min men max 1 vardag.

Kontokredit är kopplad till ditt privatkonto. Krediten utnyttjas automatiskt när pengarna på kontot tar slut. Du betalar igen krediten genom att sätta in pengar på kontot. … På kontoutdraget ser du både hur mycket pengar du har kvar och hur mycket av krediten du utnyttjat.

Fördelar med att låna pengar genom kontokredit

Du kan låna pengar flera gånger så länge du inte överstiger ditt kreditutrymme, detta gör att du slipper ansöka om nya lån varje gång du behöver pengar. Det gör i sin tur att du sparar tid då du slipper godkänna villkor varje gång, vänta på kreditupplysningar med mera.

Det kostar inget att ha en kontokredit om du inte använder den och du betalar bara ränta för delen av kontokrediten som du utnyttjat. Detta är bra för dig som inte vet exakt hur mycket du behöver låna och inte vill binda dig till någon fast kreditsumma.

Det finns olika onlinekrediter som kan betala ut pengar direkt till skillnad från ett privatlån. Dock brukar du behöva använda dig av samma bank som din kreditgivare.

Kontokredit är bra att använda som en buffert om det uppstår några oförutsedda utgifter eftersom du inte betalar ränta så länge du inte utnyttjar kontokrediten. Att använda ett privatlån som en buffert avråder vi ifrån eftersom du då får, oavsett om du använder pengarna eller inte, betala ränta.

Kontokrediten ger dig en större frihet. Låt säga att din kompis bestämt sig för att boka en resa som du gärna vill följa med på. Efter att ha tagit en titt på ditt konto märker du dock att du inte har råd med detta. Men har du en kontokredit kan du alltid ta ifrån de pengarna, åka iväg på den roliga resan och sedan betala tillbaka pengarna vid ett senare tillfälle.

Skillnaden mellan fysiskt kreditkort och kontokredit när du lånar pengar

Kontokredit är ett bra sätt att låna pengar och använda som en buffert om det uppstår några oförutsedda utgifter eftersom du inte betalar ränta så länge du inte utnyttjar kontokrediten. För att beviljas en kontokredit görs vanligtvis en sedvanlig kreditbedöming av din kreditvärdighet.

Vanligtvis får de din kontokredit via din internetbank eller genom en långivare som erbjuder att låna pengar via kontokrediter på Internet. Du har då ett bankkonto där du kan föra över pengar från din kontokredit eller en långivare som du ber föra över pengar till ditt bankkonto.

Du debiteras ränta på samma sätt som ett vanligt lån, men bara på den del av kontokrediten som du faktiskt använder. Till exempel, om du har ett kreditutrymme på din kontokredit som uppgår till 20 000 kr och har använt 4 000 kr av kontokrediten. Då kommer du endast debiteras ränta på de 4 000 kr lånade pengarna.

Om du jämför detta med ett lån på 20 000 kr där du skulle få betala ränta på hela lånet (20 000 kr) även om du endast spenderade 4 000 kr och lät de andra 16 000 kr vara kvar på bankkontot.

Kontokrediter måste vanligtvis betalas av varje månad med ett minimumbelopp som är förutbestämt när avtalet ingicks. I vissa fall behöver du bara betala räntan, andra fall så kräver det att du även amorterar en mindre del av summan på de lånade pengarna.

 

Den största skillnaden mellan en kontokredit och t.ex. ett vanligt kreditkort är att du helt enkelt slipper det extra plastkortet. Kontokrediten ligger alltid kvar och redo att användas så länge du har utrymme för fler uttag. Under tiden återbetalar du lånet som vanligt och gör inbetalningar, kreditkontot fylls på och du kan återigen begära nya uttag. Detta är också anledningen till att det är svårt att specificera en exakt löptid, istället finns en % som lägsta-gräns*att amortera månadsvis och som förlängs vid vid en inbetalning, s.k. revolverande löptid.

Avgifter när du lånar pengar

Uppläggningsavgift – En del kontokrediter är utan uppläggningsavgift medan andra har avgift på upp till 500 kr. Även om det kan kännas som stor summa så fokusera på räntan och andra avgifter. Detta är trots allt en avgift som bara betalas en gång medan krediten är livslång.

Uttagsavgift – Ett fåtal långivare tar uttagsavgift. Undvik dessa om du kommer ta ut mindre summor (upp till några tusen). En kontokredit ska vara enkel och billig att hantera – du bör inte behöva planera dina uttag för att hålla nere kostnaden.

Årsavgift – Bankerna har ofta årsavgift på sina kontokrediter. Kreditbolagen har det ytterst sällan även om det förekommer.

Ränta – Räntan betalas enbart på den del du väljer att ta ut från kontokrediten och den tid du har pengarna till de återbetalas. Är räntan 20 % och du tar ut 3000 kr samt återbetalar efter två månader kostar detta 150 kr + eventuell aviavgift.

Låna pengar via låneförmedlare

Låneförmedlare är företag som hjälper privatpersoner att jämföra privatlån, bolån eller billån hos flera olika banker och kreditgivare. En låneansökan är inte bindande och ger endast en kreditupplysning. Ansökan är helt gratis eftersom långivarna betalar låneförmedlaren för att kunna ge dig ett låneerbjudande.

Om du behöver ta ett privatlån eller snabblån är det inte lätt att veta var du ska börja. Du har många långivare att välja mellan och att förstå sig på de olika erbjudandena om privatlån är inte helt enkelt. För att underlätta för dem som har behov av ett lån utan säkerhet för konsumtion eller investering finns idag en handfull finansiella aktörer som erbjuder så kallad låneförmedling. Dessa aktörer är själva inte långivare utan deras roll är att vara en mellanhand mellan låntagarna och långivarna.

Som låntagare behöver du inte betala för mellanhanden och med stor sannolikhet kan den låneförmedlare du vänder dig till hjälpa dig till ett billigare och för dig bättre anpassat privatlån än vad du själv skulle kunnat hitta. Dessutom inhämtas endast en kreditupplysning.

Ränta när du lånar pengar av låneförmedlare

Att teckna ett lån med låg ränta är såklart alltid mer gynnsamt än låna med en hög ränta. Skälet till det säger självt, lägre ränta är lika med lägre procentsats av lånet som ska betalas. Det kan dock vara värt besväret att ta sig en extra koll innan man tecknar lånet med lägsta ränta, och se på hur de övriga villkoren för låneavtalet ser ut.

Det gäller att tänka på att långivare som erbjuder kunder bättre räntevillkor kan ha andra, lite mer dolda, fasta avgifter som medför att månadsavgiften i slutändan kan bli högre än vad räntan initialt indikerat. Dessa avgifter kan vara till exempel administrationsavgifter, aviavgift eller eventuella räntepåslag och straffavgifter om du som kund av någon anledning skulle missa en betalning.

Det kan alltså vara så att låna till låg ränta inte alltid är det bästa alternativet i längden, privatlån med höga räntor kan ha mer fördelaktiga villkor. Att ta tid för den sista kollen kan du spara pengar på! Av det ovan sagda står det nu klart att det är mycket viktigt att vara noggrann när man jämför de olika alternativen till privatlån. Här på Privatlån.com kan du snabbt och enkelt jämföra olika privatlån och låneräntor hos en mängd olika banker och långivare för att hitta det billigaste lånet.

Låna pengar genom mikrolån

Mikrolån är ett samlingsnamn som används för olika typer av små krediter. Dessa krediter kan också kallas smslån. Mikrolån som oftast är på mindre lånebelopp har också kortare löptid dvs. tiden som de lånade pengarna ska vara återbetalt.

Vilken information behöver jag ha innan jag lånar pengar genom ett Mikrolån

Många kreditgivare som lånar ut pengar genom mikrolån har en löptid på 30 dagar för sina lån men det finns även de som har en högre löptid på 60 till 90 dagar. Vid återbetalning av mikrolånet återbetalas det ursprungliga lånebeloppet samt ibland en uppläggningsavgift för de lånade pengarna och och ränta. Vi listar bara kreditgivare som är ärliga och inte döljer några avgifter för sina kunder. Istället för att använda sig av en ränta som ofta är en procentsats på den lånade summan pengar så använder sig ett mikrolån av en avgift.

Ett mikrolån skulle inte vara lönsamt med en normal ränta då det lånas ut på mycket kort tid. Istället tar man ut en fast avgift för mikrolånet som måste vara inbetald tillsammans med återbetalningen av de lånade pengarna. En återbetalning som ofta krävs ganska kort tid efter att lånet har tagits. En avgift varierar ofta kraftigt mellan kreditgivare men de kan sägas ligga runt 200 till 500 kronor beroende på vilken summa du lånar.

I vissa fall när man ansöker om ett mikrolån kan en kreditupplysning hos UC göras. UC står för Upplysningscentralen och är ett kreditupplysningsföretag som kreditgivarna använder för att hämta information om kunder innan godkännande av att få låna pengar. Oftast när man lånar under 10 000 kr hämtas en kreditupplysning hos andra företag som liknar UC där en kopia på förfrågan skickas ut till folkbokföringsadressen, SMS eller per e-post.

För att få dina lånade pengar utbetalt snabbt krävs det att du har samma bank som kreditgivaren och ansöker om lån inom långivarens öppettider. Vissa mikrolån kan betalas ut direkt t.ex inom 1 -2 timmar. En del pengar kan också betalas ut på helger.

Jag vill låna pengar via mikrolån men vet inte skillnaden mellan blancolån och mikrolån. Vad är skillnaden med att låna pengar på detta sätt?

Mikrolån är som namnet antyder ett lån med kortare återbetalningstid, populärt kallat smslån. Trots att ansökan idag nästan alltid sker via internet har termen smslån levt kvar. snabblån är också en form av konsumentkredit och omfattas av samma regelverk – i första hand konsumentkreditlagen. Blancolån och privatlån är två olika termer för exakt samma typ av lån. Blanco betyder att de lånade pengarna är utan säkerhet och får användas av en privatperson till att köpa i stort sett vad som helst.